вівторок, 29 березня 2011 р.

Пенсія українських заробітчан 2011

Українські "заробітчани" зможуть отримувати пенсії в Україні, але для цього між державами, в яких працюють наші співвітчизники, повинен бути підписаний договір про соціальне страхування. А гастарбайтери повинні легально працювати за кордоном і вносити пенсійні внески в країні перебування.
На сьогоднішній день близько 4 мільйонів українців працюють поза територією України. Переважна їх більшість планує прожити свою старість на батьківщині. Тим часом, пенсійне забезпечення наших громадян можна ввести тільки після прийняття норм про оподаткування їхніх доходів за кордоном.
"Якщо ці люди мають достатній трудовий стаж, добровільно платили потім внески, то тут потрібно зовсім чітко розуміти, що є певні правила, закони і не тільки в Україні, але і в багатьох країнах, які буде застосовано", - каже Василь Костриця, національний координатор міжнародної організації праці в Україні.
Серед країн з великою присутністю українських мігрантів Італія — одна серед тих, з якою Україна все ще не має міжнародної угоди у сфері соціального захисту українських працівників.
На відміну від Іспанії та Португалії, де відповідні угоди діють, для громадян України в Італії неможливе об’єднання робочого стажу й отримання пенсії за всі відпрацьовані роки як на батьківщині, так і за кордоном.

Іммігрант забезпечений пенсією
Учительці Мирославі Горбенко 56 років. За українськими законами, вона вже рік, як пенсіонерка і має пенсію за 25 років загального стажу в Україні.
"Протягом року я вже отримую пенсію в Україні 850 гривень. В Італії я перебуваю легально з 2002 року, тож 8 років сплачую тут контрибути (пенсійні внески). Коли досягну пенсійного віку за італійським законом, звичайно, думаю оформлювати пенсію і тут", - каже пані Мирослава.
Українські іммігранти в Італії


Часто трапляються випадки, коли працівники, покладаючись на інформацію непорядних роботодавців чи просто друзів, переконані, що як іноземцю ніякої пенсії йому не світить.
Але ситуація виглядає по-іншому.
В Італії іноземні робітники, які працюють законно і сплачують внески до Інституту соціального забезпечення (INPS), мають той самий соціальний захист і пенсійне забезпечення, як і італійські громадяни. В цій країні нараховують пенсію за кількома системами.
Переважна частина українців може розраховувати на пенсію по старості за контрибутивною системою, яка залежить від загальної кількості сплачених внесків.

Половина пенсіонерів в Італії отримує 500 євро на місяць. Для цього необхідно, щоб виповнилося 65 років і мати принаймні 5 років сплачених внесків. Розмір мінімальної пенсії може бути від 100 до 400 євро. Для порівняння, за офіційними даними, середня пенсія в Італії 1000 євро, однак майже половина італійських пенсіонерів отримує неповних 500 євро щомісяця.
Щодо прав пенсійного забезпечення іммігрантів співробітниця італійської профспілки, консультант з робочих відносин Наталія Цебрик додає: "Люди, які певний час працювали незаконно на території Італії, потім легалізуючись, мають право через суд визнати відпрацьовані роки, і працедавець зобов’язаний внести до пенсійного фонду ті внески за попередній період. Суд виграти цілком реально, справа може розглядатися протягом 2 років".
Якщо повернутися в Україну
У разі, якщо мігрант повертається в Україну, він також має право на отримання цієї пенсії, навіть за межами Італії.
Маючи банківський рахунок, людина в Україні отримує зароблену італійську пенсію.
Серед українських працівників є багато людей, які розраховують на пенсію в Італії. Навіть, якщо її розмір буде 100-200 євро, це однак більше, ніж їм запропонує українська держава.
Як багато трудових мігрантів оформили пенсії за кордоном, з’ясувати не вдалося. Фахівці з імміграційної проблематики стверджують, що таких осіб вже чимало. Здебільшого це жінки, оскільки чоловіків віком понад 60 років із легально відпрацьованими годинами тут практично немає.
Голова Християнського товариства українців Італії Олесь Городецький каже, що багато хто свідомо планує дочекатися пенсійного віку на Апеннінах. Люди планують попрацювати якомога довше в Італії, дочекатися, коли їм виповниться 65 років, і навіть хай сума буде нарахована лише за 5 чи 10 років роботи, вона однак буде вища від тієї, яку начисляють в Україні за всі роки стажу.

Пенсія заробітчан по-українськи
А наскільки рідна влада переймається пенсійним забезпеченням своїх громадян, які опинилися на заробітках в чужому краю?

Роками з уст урядовців різних каденцій лунають обіцянки про майбутнє підписання двосторонньої угоди щодо соціального захисту мігрантів. За словами української сторони, процес гальмують італійці, оскільки мало зацікавлені у цьому, бо відповідно в Україні не має такої кількості громадян Італії, які б претендували там на пенсії.

Нелегальних заробітчанам пропонують долучатися до системи добровільного пенсійного страхування, яка діє з 2004 року.


Або ж створити приватну пенсію, яка не буде залежати від державної, успадковуватиметься та розмір внесків Ви визначатимете самостійно. Зробити це можна і у першому церковному недержавному пенсійному фонді "Покрова", засновником якого є Українська Греко-Католицька Церква.

За матеріалами:
http://www.bbc.co.uk/ukrainian/world/2010/09/100923_migrants_italy_gatucho_is.shtml

Немає коментарів:

Дописати коментар