четвер, 20 січня 2011 р.

Що знають українці про пенсійну реформу


 Дослідження було проведено у червні 2010 року на замовлення Проекту USAID "Розвиток ринків капіталу" та Проекту USAID "Розвиток фінансового сектору". Cеред поставлених запитань найважливішими були такі питання, як пенсійний вік та забезпечення майбутньої пенсії, знання та думка населення про пенсійну реформу, особливості здійснення заощаджень, фінансова освіченість українців та рівень довіри до державних та приватних фінансових установ.



Дослідження основане на відповідях, отриманих від 2007 громадян України віком від 18 років, що мешкають в усіх областях країни та у місті Києві.  Індивідуальні  інтерв’ю тривалістю 30 хвилин були проведені з 1104 жінками та 903 чоловіками, які надали відповіді на запитання щодо їх ставлення до питань пенсійного забезпечення та пенсійного віку. Серед усього населення України найбільше була представлена вікова група від 18 до 36 років, яка буде цільовою аудиторією Рівня II пенсійної реформи.
Опитування показало, що рівень громадської освіченості про пенсійну реформу, яка здійснюється з 2004 року, є дуже низьким. Серед тих респондентів, хто згадав про якісь зміни, найбільше було тих, хто згадав про зміни у розмірі пенсійних виплат. Для порівняння тільки 2% респондентів спонтанно згадали про структурні реформи Рівня II та Рівня III, а інші 2% пригадали можливості недержавного пенсійного забезпечення, коли їх запитали про зміни, які відбулися в пенсійній системі, починаючи з 2004 р. Опитування також виявило, що більшість українців (70%) не вірять, що матимуть достатній дохід для фінансування своїх "золотих років" після виходу на пенсію. Вони також вважають, що забезпечення гідного життя після виходу на пенсію є спільним завданням уряду та кожного громадянина (трохи більше 50%), хоча все одно більшість респондентів (75% ) у майбутньому планують покладатися на державну пенсію.
Згідно з результатами, переважна більшість населення не підтримує підвищення пенсійного віку (86%), і мало респондентів підтримують ідею щодо встановлення обмежень пенсійних виплат. Це стосується респондентів усіх вікових груп та рівнів освіти.  Єдиним винятком є беззаперечна підтримка пропозиції щодо відміни спеціальних пенсій для державних службовців високого рангу, суддів, депутатів Верховної Ради України та деяких інших осіб.
Окремий блок дослідження було присвячено питанням фінансової грамотності населення та виявленню рівня довіри людей до різних фінансових інститутів та інструментів. Рівень довіри до більшості фінансових інститутів залишається досить низьким. Українці більше довіряють державним фінансовим установам, ніж приватним. Фінансова установа, якій найбільше довіряють українці – це Пенсійний фонд України, на другому місці – державні банки
Дослідження показало, що рівень обізнаності населення щодо пенсійної реформи залишається критично низьким та потребує від Уряду значних зусиль у проведені  ефективної інформаційно-роз’яснювальної кампанії.
"Ми повинні сприйняти цей документ (про результати опитування), не як критику, а як висловлення стурбованості населення. Потрібно взяти дослідження, проаналізувати всі  відповіді і використати їх для розробки плану інформаційної роботи – того, що має зараз бути зроблено", - каже Старший міжнародний радник з питань пенсійної реформи Проекту USAID Грег МакТаггарт. На його думку, результати цього дослідження надають Уряду інформацію, яка допоможе у проведенні  ефективної пенсійної реформі.

Джерело:
http://pension.kiev.ua/index.php?option=com_content&task=view&id=245&Itemid=140

Немає коментарів:

Дописати коментар