четвер, 20 січня 2011 р.

Пенсійна реформа: причини, наслідки, думка майбутніх "жертв"

Більше працювати і менше відпочивати.
Щороку починаючи з 2011, вихід на пенсію українок відкладатимуть на 6 місяців. Отже, у повні 60-річні жінки йтимуть на заслужений відпочинок лише з 2020 року. Принаймні, такі наміри втілити в життя українська влада пообіцяла Міжнародному валютному фонду . Це одна з тих умов, за якої міжнародні кредитори погоджувались надати Україні багатомільярдну позику для стабілізації  економіки. Підвищення пенсійного віку для жінок має зменшити тиск на пенсійний фонд, якому вже нині не вистачає грошей, щоб розрахуватися з усіма літніми людьми. І не вистачає не кількох десятків мільйонів гривень, а цілих  30 мільярдів. Тож  якщо нічого не змінювати, за якийсь час пенсіонери можуть просто перестати отримувати і без того невеликі гроші.
Чого чекати від нової пенсійної реформи і що про неї думають самі пенсіонери?

Ксенія Поважна, журналіст:
bullet_ball_glass_red_thumb_medium10_.png Пенсію треба не лише заслужити, а ще й спробувати до неї дожити.  Незабаром українські жінки як і чоловіки, працюватимуть до 60 років. Чи готові вони до цього?
Тримати українських жінок " в строю" до 60 років - одна з вимог МВФ. Підвищення пенсійного віку не лише вимога міжнародних кредиторів. Без реформування системи, людей чекають ще складніші випробування, зізналися цього тижня в уряді.
Сергій Тігіпко, віце-прем'єр-міністр України:
bullet_ball_glass_red_thumb_medium10_.png Якщо ми нічого не міняємо в ПФУ, маємо собі сказати, що грошей у ньому не буде, або ми повинні заморозити підвищення пенсій на найближчі роки. Ціни все одно будуть зростати. Якщо ціни будуть зростати, наші пенсіонери будуть ставати біднішими і біднішими.
Відправляти жінок на пенсію у 60 в Україні можуть почати лише з 2020 року, до цього пенсійний вік збільшуватимуть щороку на 6 місяців. Темп досить повільний, але й ці заходи вже у 2011 році дозволять зекономити 2 мільярди гривень. Однак, повністю бюджет Пенсійного фонду це не збалансує. Катастрофа вітчизняної пенсійної системи має інше, демографічне, коріння.
Елла Лібанова, директор інституту демографії та соціальних досліджень:
bullet_ball_glass_red_thumb_medium10_.png Класична статевовікова піраміда.. А у нас статевовіковий ромб. У нас 5-тирічних дівчат менше, ніж 75‑ти річних жінок. Про що мова, як може в таких умовах витримати солідарна пенсійна система? Вона базується на простому принципі. Покоління працюючих фінансує пенсії поколінню пенсіонерів.
У розвинених країнах пенсійний вік жінок та чоловіків однаковий і становить щонайменше 63 роки. Тамтешні пенсіонери живуть набагато краще українських завдяки накопичувальній пенсійній системі. Тобто вони усе життя самі складають гроші собі на пенсію. Українці ж державі не довіряють. У нас ця система існує з 2003 року, але нею майже ніхто так і не скористався. Ганна - провідний фахівець з підготовки та підбору персоналу одного з готелів столиці. Вона ще молода та працювати готова допоки сили будуть. На турботу держави про її старість не сподівається. До того ж не вірить у затребуваність фахівців передпенсійного віку.
Ганна Медведєва, провідний фахівець з підвищення кваліфікації персоналу:
- Моя сфера сравнима с учителем. Чем моложе тренер, тем он интереснее. Думаю, что в 55 я уже никому не буду интересна, даже в 50. Думаю, 50 - это максимум для моей профессии. Люди хотят видеть все новое.
Ці жінки іншої думки. Після 60 років у них почалось справжнє… студентське життя. Вони співають, танцюють, лекцій щоправда не прогулюють.
Олександра Лящевська, пенсіонерка, 63 роки:
bullet_ball_glass_red_thumb_medium10_.png Я вже Конституцію 6 разів прочитала. Тепер навіть знаю, що там треба підправити.
Студентки Університету третього віку саме на пенсії вирішили опанувати нові професії. Психологія, право, комп'ютерна грамотність, а ще - народна творчість, танці й спів.
Тамара Зам'ятіна, завідуюча відділенням соціально-побутової реабілітації:
bullet_ball_glass_red_thumb_medium10_.png Женщина - энергетический комок, который раскрывается в любую минуту. Мужчина - двигатель, женщина - моторчик. Все может.
Енергії їм не бракує, але ідея пізньої пенсії не подобається. Хоча насправді майже усі працюють і у свої " за 70 ".
Ольга Баранникова, пенсіонерка, 72 роки:
bullet_ball_glass_red_thumb_medium10_.png Насправді трохи підробляю. На пенсію не прожити. Треба бігати. Хочеш, не хочеш, а мусиш. А рух, то життя.
Вона вже не хоче, часто й не може, та завжди мусить. Тамара Василівна Сарапуха усе життя вчиться та працює. Закінчила вищу аграрну школу, потім технікум, потім академію. 11 років навчання за фахом. Не так давно саме вона відповідала за озеленення столиці. Головна прикраса її життя - квіти.
Тамара Сарапуха, пенсіонерка, 64 роки:
bullet_ball_glass_red_thumb_medium10_.png Мак, жито, щоб добро жити. Овес,щоб зібрався рід весь.
Вранці йде на поле, збирає польові квіти. Потім поливає свої, що ростуть у дворі. Півдня порається вдома зі своїми скарбами. Без цих квіточок не знає, як можна було б прожити.
Тамара Сарапуха, пенсіонерка, 64 роки:
bullet_ball_glass_red_thumb_medium10_.png На пенсію ніяк не можна прожити. Газ - 300 грн. на місяць. Світло, вода - якнайменше ще 100 грн. Потрібно ще щось робить пенсіонеру, щоби прожити. Треба ще щось робить.
Як тисячі українських жінок, у свої 64 роки вона щодня тягне свій нелегкий скарб на базар у столицю. Їхати дві години. На місці, якщо пощастить та міліціонер не вижене, доведеться стояти до пізнього вечора. Чистий заробіток - 100 гривень. На це можна сподіватись лише на свята. В інші дні торгувати немає сенсу. Жінка каже: краще б їздила на роботу щодня, якби не пенсійний вік та інвалідність, через яку нікуди влаштуватись не можливо.
Чоловіки проти. Ігор Олексійович - чоловік, батько двох доньок та ще й дідусь . Жінки оточують його усе життя, тож на власному досвіді переконався: єдине місце, де жінка незамінна - родина.
Ігор Грицай, електрик:
bullet_ball_glass_red_thumb_medium10_.png Женщина - хранительница очага. Должна быть дома, нянчить детей. Бабушка в 45 лет - это просто прелесть. У детей тепло остается от бабушки.
Питання підвищення пенсійного віку для українок ще не вирішене, закон має затвердити парламент. Відбирати старість у чоловіків поки взагалі не збираються. Бо вони, за статистикою, на пенсії живуть в середньому 13 років, тоді як жінки, - 24. Якщо ж працювати доведеться до 60, жінкам все одно залишиться 19 років на онуків. Але при цьому держава не відбиратиме можливість заробити. Адже зарплата завжди більша за пенсію.
Ксенія Поважна, Микола Крижанівський, Роман Ребрій, НТКУ

Нагадаємо, що згідно з дослідженнями USAID дедалі більше європейських країн приходить до збільшення пенсійного віку. Так, у Франції введено систему «автоматичного» пенсійного віку, коли у громадянина є право працювати до 70 років. В Іспанії схвалено план поступового підвищення пенсійного віку з 65 до 67 років, починаючи з 2013 р. У Фінляндії затверджено стратегію уряду поступово підвищити визначений законом пенсійний вік до 65 років за 12 років, починаючи з 2011 р.

Джерело:

Немає коментарів:

Дописати коментар