вівторок, 12 квітня 2011 р.

Старість у радість: як живеться пенсіонерам за межами України

Якщо більшість українців із острахом очікують пенсійного віку, розуміючи, що прожити на мізерні виплати буде непросто, жителі європейських країн здебільшого можуть розраховувати на забезпечену старість і, виходячи на пенсію, починають подорожувати світом.
Експерти Організації економічної співпраці й розвитку (ОЕСР) вважають, що найкраще пенсіонерам живеться в Нідерландах, Люксембургу та Данії. Сьогодні жителі цих держав отримують пенсії в розмірі 96–130 % від
своєї заробітної плати. Однак економічна криза виявила необґрунтованість щедрості деяких країн. Надвеликі виплати призвели до хронічної нестачі коштів у пенсійних фондах Греції, де пенсія в середньому складала більш ніж 100 % середньої заробітної плати. Через низький рівень народжуваності та високу тривалість життя в Греції пенсіонерів стає дедалі більше, а молодих працівників, які могли б фінансувати пенсійні фонди, не вистачає. Тому минулого року, незважаючи на багатотисячні протести, грецький парламент був змушений  прийняти проект реформування системи соцстрахування, який скасував багато пільг.

Хто коли йде на заслужений відпочинок
Фінансова криза змусила більшість держав світу реформувати пенсійні системи, зокрема оптимізувати пенсійний вік. Сьогодні в більшості країн він складає 60–65 років. Найнижчий вік виходу на пенсію – у багатих на нафту монархіях Аравійського півострову. У Бахрейні, наприклад, чоловік може виходити на пенсію в будь-якому віці, відпрацювавши 20 років, жінкам вистачає 15 років трудового стажу.
В Європі, перш ніж піти на заслужений відпочинок, слід відпрацювати 30–40 років. Так, у Франції мінімальний пенсійний вік становить 60 років. Але для того щоб отримувати повну пенсію, необхідно мати загальний трудовий стаж не менше 160 кварталів (40 років). Незалежно від стажу, у 60 років піти на пенсію можуть інваліди, учасники війни, колишні в’язні концтаборів. У Великій Британії базова державна пенсія нараховується чоловікам після 65 років за умови, що вони відпрацювали 44 роки. Жінки отримують пенсію після 60-ти, якщо їхній стаж становить 39 років. Щоправда, від чоловіків і жінок, які досягнуть пенсійного віку після квітня 2010 року, вимагатимуть меншого стажу – 30 років. А от для англійських держслужбовців, які мають право на відпочинок у 60 років, пенсійний вік збільшиться на 5 років. Це не стосується лише військових, пожежників і поліцейських. До квітня 2020 року планується збільшення пенсійного віку для всіх – до 65 років. Однаковий пенсійний вік для жінок і чоловіків у Іспанії: 65 років. З 60 років пенсія сплачується у скороченому розмірі. Якщо пенсіонер отримує прибуток від економічної діяльності, виплата пенсії призупиняється. Часткову пенсію отримують ті пенсіонери після 60 років, які працюють неповний робочій день. Одночасне отримання пенсії та заробітної плати в повному обсязі можливе лише після 65 років.
Чи не найдовше вимушені працювати жителі США: пенсійний вік для громадян, які народилися до 1938 року, становить 65 років. Але у зв’язку зі збільшенням тривалості життя до закону про соціальне забезпечення було внесено зміни щодо поступового збільшення пенсійного віку до 67 років для тих, хто народився 1960 року й пізніше. Також поступово – до 2030 року – збільшуватимуть пенсійний вік з 65 до 67 років у Німеччині.

На пенсію, як на курорт
Україна вже пішла шляхом оптимізації пенсійного віку і підводить його під європейські стандарти. Будемо сподіватися, що наші можновладці наслідуватимуть й інші здобутки пенсійних систем західних країн. Зокрема, в частині розміру пенсії, яка в більшості країн дозволяє пенсіонерам орендувати житло, не обмежувати себе у харчуванні й принаймні раз на рік відпочивати за кордоном.
Наприклад, фіни після виходу на пенсію можуть собі дозволити не тільки подорожувати, а й купувати маєточки на іспанському узбережжі. Середня пенсія у Фінляндії становить 1344 євро (близько 14 тис. грн). Мінімальна, так звана «народна пенсія», складає 550 євро. У разі, якщо фін «напрацював» на меншу суму, доплачує держава. Недоліком соціального устрою Фінляндії можна вважати те, що, як правило, батьки відпускають своїх дітей на вільні хліба вже у 18-річному віці. Ті, в свою чергу, відправляють літніх батьків до притулків для старих. Втім, навіть там пенсіонери живуть непогано. В обмін на частину пенсії вони отримують житло, їжу та добрий догляд. Крім того, у Фінляндії існують пенсійні будинки, в яких можна орендувати або купити квартиру й жити поруч із «колегами» під постійним доглядом персоналу.
Не гірше почуваються ізраїльські пенсіонери. Середня пенсія в країні становить 5 тис. шекелей (майже 11 тис. грн). Вона складається з двох частин: пенсії за віком та виплати з пенсійної каси, до якої людина щомісяця сплачувала внески протягом трудового життя. Якщо пенсіонер не заробив виплату з пенсійної каси або вона не дотягує до прожиткового мінімуму (близько 4 тис. шекелей), він отримуватиме державну допомогу. Також жителі Ізраїлю отримують солідну виплату при виході на пенсію: середній заробіток, помножений на кількість років стажу. До того ж пенсіонери мають багато податкових пільг.

Скромно, та стабільно
Середня пенсія наших європейських сусідів – поляків – складає 1500 злотих (понад 4 тис. грн). Мінімальна пенсія – 670 злотих. Але тим, хто отримує менш ніж 1,5 тисячі, допомагають пільги на проїзд, ліки, медицину, а також адресні дотації на оплату житла та комунальних послуг.
У середньому 810 євро (понад 8 тис. грн) отримують німецькі пенсіонери. Якщо німець не «напрацював» необхідний стаж, він отримуватиме мінімальну пенсію в 350 євро. Крім того, йому сплачуватимуть за житло та комунальні послуги. Близько 1 тисячі доларів (майже 10 тис. грн) отримує середньостатистичний пенсіонер у США. Мінімальні виплати тут становлять близько 300 доларів – це для тих, хто жодного року не працював у країні. Накопичувальні пенсії з приватних пенсійних фондів, в які все життя потрібно відкладати гроші, стартують від 700–800 доларів. На таку суму можуть розраховувати ті, хто отримував близько 2,5 тис. зарплати. Працівники інтелектуального фронту із заробітками близько 8 тис. отримують пенсію 1,5 тис. доларів. Найбільші виплати у військових, держслужбовців і співробітників авіакомпаній (2–3 тис. доларів).
Ще скромніше живуть японські пенсіонери. Середня зарплата в країні сонця, що сходить, складає майже 67 тис. йен (понад 5,5 тис. грн). Японці, які до пенсії мешкали в орендованому житлі, змушені, як правило, переїжджати за місто, оскільки винаймати помешкання у великих містах їм стає не по кишені. Однокімнатна квартира у центрі або прилеглих районах коштує як мінімум 70 тис. йен, за містом житло можна винаймати вдвічі дешевше. Нерідко японські пенсіонери підробляють. Наприклад, багато людей пенсійного віку працюють водіями таксі. Слід зазначити, що розмір пенсії тут залежить від того, як довго людина працює на благо країни. Пенсійний вік для японців складає 65 років. Але на пенсію можна вийти вже у 60 і отримувати на 25 % менше. А можна попрацювати до 70 років і отримати на 25 % більшу пенсію.



Джерело: http://www.slk.kh.ua







Немає коментарів:

Дописати коментар