вівторок, 10 травня 2011 р.

Багаті пенсіонери: міф чи реальність

Дивлячись в інтернеті на фотографії з усміхненими обличчями пенсіонерів, мимоволі думаєш: "За кордоном всі живуть краще. У них зовсім інша система, держава, люди не такі, і взагалі, - чому ж мені так пощастило народитись в Україні?. "  Хоча, якою розвиненою та багатою держава не була б, завжди чомусь є бідні та багаті. І це певною мірою залежить від вибору людини, від її вміння самоорганізовуватись, планувати фінансові потоки, її пріоритетів та самого бажання жити краще. 
Як же стали багатими європейські пенсіонери?
Англія
 
Англійські пенсіонери по праву вважаються одними з найбагатших користувачів державних пенсійних програм у світі. 

За статистикою, близько 40% всієї нерухомості в країні належить саме людям похилого віку і від 15 до 20% пенсіонерів мають по два будинки середньою вартістю в 350 тис. доларів. Втім, як свідчить офіційний звіт Державної служби статистики Великобританії, більшість з цих будинків були куплені в середині 80-х, коли нерухомість у країні коштувала копійки. Зараз, 20 років потому, ціни на ці об'єкти підлетіли в 5-10 разів, так що майбутнім пенсіонерам англійцям навряд чи вдасться сформувати пенсійне забезпечення таким шляхом.
Америка. Скромно, але небідноМінімальна пенсія, яку можна отримувати в цій країні, складає близько 300 доларів. Таку суму ви отримаєте в тому випадку, якщо взагалі ніде ніколи не працювали і не маєте права на якісь доплати. За наявності невеликого робочого стажу розмір пенсії зросте приблизно в півтора разу, а найменш кваліфіковані робітники отримують від 700 доларів і вище. Якщо порівняти це із зарплатами відповідних спеціальностей, пенсія складає 20-35% від колишнього доходу, при цьому ніяких особливих пільг для пенсіонерів у Штатах як правило немає. втім, і ціни у них нижчі, ніж у нас і рівень державної уваги, відповідно, набагато вище. Наприклад, для пенсіонерів існують спеціальні кондомініуми - багатоквартирні будинки, де літні люди можуть жити, користуватися послугами різних соціальних служб.

Фінляндія. До Іспанії як на дачуЗа законом цієї країни, максимальний розмір пенсії НЕ може бути обмежений і залежить тільки від вашої зарплати протягом активної трудової діяльності. Зате мінімум суворо встановлений у розмірі 550 євро на місяць. Втім, середня пенсія по країні тепер становить 1200-1500 євро; на ці гроші люди похилого віку можуть собі дозволити купувати дорогі продукти, користуватися послугами фітнес-центрів і оздоровчих установ, їздити за кордон і утримувати власне житло.Деяким вдається навіть прикупити будиночки в Іспанії чи Португалії і їздити туди "погрітися", як на дачу.
Німеччина. За воду не платятьКрім мінімальної пенсії в 350 євро, держава гарантує німцям оплату житла (56 кв. М на людину) і комунальних послуг. На залишок коштів середній пенсіонер може дозволити собі утримувати автомобіль, двічі на рік їздити за кордон і оплачувати медичну страхівку. Для малозабезпечених  існують так звані "пенсійні будинки", з низькою орендною платою, дешевими кафетеріями і цілодобовим медичним персоналом.

Ізраїль. Бідність забороненаТаке відчуття, що в цій країні пенсіонер, навіть якщо захоче, ну ніяк не зможе залишитися жебраком. По-перше, тут є обов'язкова пенсія по старості - близько 340 дол, - яка виплачується незалежно від наявності та розміру трудового стажу. По-друге, якщо ви працювали в Ізраїлі, ви будете отримувати трудову пенсію в залежності від кількості трудових років. По-третє, по досягненні пенсійного віку кожен громадянин отримує одноразову виплату, рівну середньому доходу, помноженому на число років стажу. І, нарешті, якщо трудова пенсія вам не покладена або вона просто занадто мала (менше прожиткового мінімуму, який становить близько 1000 дол), держава призначить вам допомогу. Не дивно, що найбідніші  ізраїльські пенсіонери можуть собі дозволити принаймні одну поїздку за кордон на рік.
Іспанія. 
Не країна, так сім'яГоловне багатство іспанських пенсіонерів - це підтримка родичів, навіть найвіддаленіших, якщо близьких немає. Хоча і на розмір пенсій їм скаржитися гріх: на свої 700-900 євро на місяць вони цілком можуть прожити, користуючись пільговим проїздом і низькими цінами на продукти.

ЯпоніяУ Японії один з найвищих показників середньої тривалості життя - 82 роки, а пенсійний вік - 62. Тобто в середньому японець живе на пенсії близько 20 років і довше, що робить навантаження на пенсійну систему країни аж ніяк не маленькою. Тому середній розмір пенсій тут є порівняно невеликим (при місцевих цінах прожити на 700 дол на місяць непросто) - багато японців вважають за краще підробляти і після 60. Щоб зменшити свої витрати на житло, багато хто з них переїжджають за місто, а ті, кого не тримає на батьківщині робота або сім'я, і ​​зовсім виїжджають у сусідні азіатські держави (Філіппіни, Малайзію, Індонезію). Там життя обходиться набагато дешевше.

Україна. Багатий пенсіонер  сам дбає про себе.
Мінімальний розмір пенсії за віком призначається за наявності 25 років страхового стажу і встановлюється у розмірі прожиткового мінімуму. За наявності страхового стажу меншої тривалості, пенсія встановлюється у розмірі пропорційному трудовому стажу. З 1 квітня - 1 вересня 2011 року це 764 грн. Середній розмір пенсії за віком у жінок становить в середньому 872,60 гривень, у чоловіків - 1327,06 гривень. мінімальна  пенсія 

З 2004 року в Україні теж створені всі умови для формування приватного пенсійного забезпечення. За даними Держфінпослуг, станом на 31 грудня 2010 року  в Україні є 101 недержавний пенсійний фонд (далі – НПФ), з них 83 відкритого типу, що пояснюється більшою доступністю їх до широких верств населення. Адміністраторами недержавних пенсійних фондів було  укладено 69 741 пенсійний контракт з 56 139 вкладниками, з яких 2 385 вкладників, або 4,2%,  – юридичні  особи, на яких припадає 884,6 млн.грн. пенсійних внесків (95,6% від загального обсягу пенсійних внесків за системою НПЗ), а 53 754 вкладники, або 95,8%, – фізичні особи. При цьому, порівняно з кінцем 2009 року кількість контрактів з юридичними особами зросла на 8,5%, а з фізичними особами  – на 12,5%.  Сукупно недержавними пенсійними фондами протягом 2010 року було здійснено пенсійних виплат 46 725 учасникам та 1 105 спадкоємцям, тобто 8,2% учасників від їхньої загальної кількості отримали пенсійні виплати протягом 2010 року. Одним із основних якісних показників, які характеризують систему НПЗ, є сплачені пенсійні внески. Аналізуючи динаміку сплачених пенсійних внесків, слід зазначити, що надходження пенсійних внесків за 2010 рік збільшились на 22,6% і  становили 925,4 млн. грн. Загальний обсяг активів, сформованих пенсійними фондами,  становить  1 144,3 млн. грн. Всього за 2010 рік активи НПФ зросли на 33,4% (на 286,4 млн. грн.) (рис.  36). Чиста вартість активів НПФ протягом 2010 року збільшилася з 854,7 до 1 140,6 млн. грн., або на 33,5%.
За матеріалами:http://news.finance.ua/
Відкритий недержавний пенсійний фонд «Покрова» зареєстровано 7 квітня 2008 року.Засновником фонду виступила Українська Греко-Католицька Церква в особі Верховного Архиєпископа Любомира Гузара - Глави Патріаршої Курії УГКЦ. Адміністратором НПФ «Покрова» виступає ТОВ «Всеукраїнський адміністратор пенсійних фондів». Компанією з управління активами - ТОВ «Компанія з управління активами« Всесвіт ». Банком-зберігачем - ВАТ «Державний ощадний банк України».Отримати додаткову інформацію можна: по тел. 0-800-503-639 (зі стаціонарних телефонів дзвінки безкоштовні) або  у регіонального координатора Наталії Копичин за тел. 050-336-34-08, truskavets_nk@vseapf.com.uako.natalija@gmail.com, Єпархіальне управління СДЄ УГКЦ, вул. Трускавецька, 2, офіс 101.



Немає коментарів:

Дописати коментар