середу, 11 травня 2011 р.

Фінанси у сім'ї: як формуємо та тратимо свій сімейний бюджет


Гроші та  фінанси - питання делікатне і неоднозначне. І навіть, якщо подружжя живе у гармонії, то, коли справа доходить до грошей, взаєморозуміння кудись вмить випаровується ...


Самі умови сімейного життя (спільне ведення господарства, і чоловік і дружина працюють) припускають, що гроші подружжя будуть зберігатися у спільній "корзині". В тій чи іншій мірі це справедливо майже для кожної родини. Які при цьому виникають проблеми, кожному відомо. Дружині більш необхідним є ремонт у квартирі, чоловіку - нова машина,одному домашній кінотеатр, іншому - літній відпочинок на морі

Які тактики існують в пошуку фінансових рішень і компромісів? Наскільки вони виправдані?


До останньої краплі крові
Відкриті фінансові відносини в сім'ї, тобто коли обоє повністю віддають зарплату у загальний бюджет сім'ї - радше вийняток, ніж правило. Тим не менше, вони існують - у тих сім'ях, де кожен приносить додому розрахунковий листок, а в певні дні - аванс і зарплату. Приховати щось на особисті потреби в таких умовах не є можливим.
«Чоловік« розподіляє »мою зарплату ще задовго до того, як я її отримую на руки», - розповідає Тетяна. - Він у нас глава «департаменту фінансів», тому з грошима виходить як у Вінні з медом - гроші якщо є, то їх відразу нема ».
Безсумнівний плюс таких відносин у тому, що не доводиться брехати, хитрувати і вивертатися. Мінус полягає в необхідності звітувати за кожну куплену помаду.Втім, когось це зовсім не бентежить. «А що, мені без макіяжу ходити? Або ризикувати здоров'ям, користуючись дешевою косметикою? На лікування алергії потім більше грошей витратимо! », - З викликом відповідає дружина на докори чоловіка за покупку дорогої косметики. Можливі і відповідні атаки, як от: «А ти вважав, скільки ти на сигарети витрачаєш?». На жаль, подібні битви відбуваються і за більш значущих питань. Наприклад, дружині хочеться купити дитині все нове і красиве, і чоловік наполягає на б / у варіантах і одязі із секонд-хенду. Загалом, битви відбуваються до останньої краплі крові, точніше, нервів.
Зарплата біла, заначка сіра, а я собі не відмовлю
Куди частіше зустрічається варіант, коли розмір зарплати в сім'ї розголошується і потрапляє в спільну казну, а усякі додаткові заробітки (або частина основного заробітку) ретельно приховуються і йдуть на особисті потреби.
Мінус даної схеми полягає у необхідності приховувати свій реальний розмір щомісячного заробітку. Зате плюсів істотно більше ...
По-перше, психіка другої половини не страждає через знання розмірів вашого додаткового доходу і, ще важливіше, знання цінників на деякі товари. Очевидно, що більшість чоловіків вважає косметику і одяг викиданням грошей на вітер.Точно так само багато жінок оцінюють «прибамбаси» для машини і комп'ютера.Ваш чоловік навряд чи має уявлення про вартість елітної косметики, та й не полізе він у вашу косметичку, щоб за допомогою Google зробити нескладні підрахунки. Точно так само і ви навряд чи загострите увагу на новій «залізячці» у системному блоці комп'ютера або автомобіля. Загалом, скандалів, та й просто побутових сварок, таким чином можна уникнути.
По-друге, така схема розпорядження фінансами дозволяє зберегти мотивацію праці. Коли всі гроші йдуть в загальну касу і витрачаються «невідомо куди», багато людей втрачають інтерес до заробітку. «Усі мої подруги, які, будучи студентами, до подружжя займалися репетиторством, вийшовши заміж, кинули цю « невдячну» справу, оскільки не захотіли більше перенапружуватись заради спільного бюджету», - розповідає Аня. - На щастя, я до них не належу, бо витрачаю зароблені додаткові кошти на себе». Таким чином, збереження можливості купити щось особисто для себе підтримує мотивацію на потрібному рівні і змушує людей працювати і заробляти більше.

Менше знаєш - краще спиш
Багато й таких пар, де чоловік і дружина настільки допитливі і невибагливі, що поняття не мають про точні розміри доходів один одного. Словом, вони «за замовчуванням» залишають собі частину заробітку на особисті витрати, а решта йде у загальну касу.
Плюс таких сімейно-грошових відносин у тому, що не треба звітувати за кожну копійку. Це попереджає скандали на фінансовому грунті і дозволяє подружжю більш спокійно себе відчувати. Мінус схеми в тому, що вона доступна далеко не всім парам. Якщо доходи невеликі, а витрат безліч (наприклад, не тільки комунальні, продукти, щоденні витрати, а й кредит на квартиру, борги та інші.), То такий розклад навряд чи буде можливий. В іншому випадку сім'я буде вічно сидіти в боргах, поки кожен пріоритетно задовольнять спочатку свої особисті потреби в покупках, а вже потім думають про сімейні потреби.
Ми ділили апельсин ...
Ще одна цікава схема - коли всі потреби сім'ї цілком задовольняються за рахунок однієї зарплати, а заробіток другого чоловіка направляється на інші потреби. Наприклад, частина йде на створення фінансового резервного фонду сім'ї (чи то відправляється на накопичувальний банківський рахунок) або відкладається на інші цілі.
Плюс схеми полягає в тому, що з першої зарплати всім на все вистачає і ніхто нікого не дорікає «куди ж поділися гроші». Мінус у тому, що один з подружжя має дійсно добре заробляти, щоб його грошей повністю вистачало на покриття всіх потреб сім'ї.
Втім, такий підхід також можливий у разі, якщо обоє з подружжя відрізняються ощадливістю і ретельно зважують всі витрати. Або ... у них просто немає іншого виходу. «Моя зарплата повністю йде на погашення іпотечного кредиту, - розповідає Ольга. - На гроші Славіка ми живемо. Інших варіантів немає ».
Значно рідше зустрічаються варіанти, коли чоловік цілком утримує сім'ю, а жінка цілком витрачає на себе всі зароблені гроші. Знову  ж - для цього чоловік повинен добре заробляти і вважати своїм обов'язком утримувати сім'ю, що в сучасному  суспільстві зустрічається не так вже й часто ...


За матеріалами:digest.subscribe.ru

Немає коментарів:

Дописати коментар