суботу, 11 червня 2011 р.

Чи має право священик на пенсію?

Священнослужителі в Україні нарікають, що їх дискримінують при нарахуванні пенсій. Період служіння у радянський час їм просто не зараховують, відтак призначають лише мінімальну пенсію.


Про це йшлося  7 червня, під час прес-конференції на тему: «Як пенсійна реформа вплинула на пенсійне забезпечення священнослужителів».
Як розповів служитель Української православної Церкви (КП) отець Павло Кочкодан, 20 років служіння йому не зарахували у стаж. І це відбувається, практично, з усім духовенством. Період служіння за Радянського Союзу отцям просто не враховують, аргументуючи тим, що вони не входили в профспілки і не сплачували внески до Пенсійного фонду, хоча такого тоді й не було.

Отець Кочкодан розповів, що почав оформляти пенсію ще в серпні 2008 року, коли здав документи в Галицький пенсійних фонд м. Львова. Ця тяганина тривала півроку, бо від отця постійно вимагали донести якісь документи. Постійне місце праці отця Павла – це служіння в Соборі, окрім того він викладав у Львівському інституті МВС, а також кілька років – у Київській духовній семінарії. Перший запис у його трудовій датується 1966 роком, практично, він має 45 років стажу. Однак, йому врахували лише 18 років 8 міс. і 21 день стажу та призначили мінімальну пенсію. Для такої пенсії достатньо мати 5-річний стаж. Випав зі стажу і період з 1992 до 1994 року. Хоча тоді церква була вже зареєстрована, але відсутня звітність за ці роки.
«20 років Служіння у Церкві Юра також випало. А це два десятиліття. При цьому, ми щорічно сплачували у фінансовий відділ. Третина місячного окладу відходила у фінвідділ. За весь час цього служіння – з 1973 року по 1990 р. – я отримав доходів 63 тис. 400 карбованців і сплатив податків – 25 тис. 182 карбованці», – розповів отець. Не хотіли зарахувати йому і навчання у семінарії в Санкт-Петербурзі. З цієї мінімальної пенсії отець продовжує сплачувати щомісяця 400 грн до Пенсійного фонду, хоча, переконаний, що це вже не вплине на розмір його пенсії. Отець ще розповів, що йому запропонували вихід у Пенсійному фонді: сплатити за цей період до 1990 року соціальні внески. Але суму цих внесків нарахували у 105 тис.137 грн.
Він заявляє, що це велика несправедливість до духовенства. Наприклад, в Білорусі, каже він, мінімальна пенсія 300 у.о. У Росії врахували стаж священнослужителів до 1990 року і теж виплачують їм не менше як 300 дол. пенсії. «Я часто чую: невже ти не знаєш, як це робиться? Треба підійти до начальника чи спеціаліста і дати йому конверт з 300-400 доларів. Але це ж корупція. Ось до чого ми дійшли. ..», – сказав отець.
Однак, отець Кочкодан додав, що не припиняє вірити, що таки настане справедливість, хай уже не для нього, а для тих священиків, що за кілька років вийдуть на пенсію. Він наголошує, що має бути втручання Президента, Уряду. В Росії ця справа була вирішена за особистим втручанням Путіна. «А наш Президент ходить у Києво-Печерську Лавру, молиться, але результатів ми не бачимо», – наголошує він.
УГКЦ вважає виходом із ситуації додаткове пенсійне забезпечення священнослужителів і мирян. До слова, Митрополит УГКЦ Андрей Шептицький свого часу створив вдовиний фонд, який допомагав і  осиротілим дітям. Греко-католицьке духовенство заснувало недержавний пенсійний фонд "Покрова", учасником якого може стати будь-яка особа і священики різних конфесій теж. Адже у контракті не зазначається ні освіта, ні доходи , ні стаж, ні вид діяльності.

Отримати анкету учасника фонду  -  Pokrova

За матеріалами  zik.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар