вівторок, 12 липня 2011 р.

Накопичувальний рівень пенсійної системи

Закон передбачає здійснити низку заходів щодо збалансування солідарної системи пенсійного страхування у середньостроковій перспективі та визначає параметри функціонування ІІ рівня пенсійної системи - обов'язкової накопичувальної системи пенсійного страхування. Зокрема, пропонується запровадити перерахування страхових внесків до Накопичувального пенсійного фонду починаючи з року, в якому буде забезпечено бездефіцитність бюджету Пенсійного фонду.

Передбачається запровадити ІІ рівень пенсійної системи за таких параметрів:

  • учасниками цієї системи будуть особи, яким на дату запровадження системи виповнилося не більше 35 років; 
  • розмір страхового внеску на дату впровадження системи передбачається встановити на рівні 2 відсотки із подальшим його щорічним підвищенням на один відсоток до досягнення 7 відсотків; 
  • адміністрування страхових внесків накопичувальної системи здійснюватиметься Пенсійним фондом України. Через 2 роки після початку сплати страхових внесків до накопичувальної системи її учасники матимуть право обирати недержавні пенсійні фонди, в яких накопичуватимуться їх пенсійні кошти. Накопичувальна система пенсійного страхування дасть змогу урізноманітнити джерела отримання особою доходів у старості і залучити додаткові інвестиції в економіку держави. 
На думку директора Центру економічного розвитку Олександр Пасхавера, проблема тих, хто робить реформу, в тому, що вони не представили суспільству повний проект реформи, а тільки частину її.

«На перший погляд, це цілком пристойна трансформація солідарної системи. Але проблема полягає в тому, що вся реформа є поєднанням накопичувальної системи і солідарної. І чим далі, тим менше буде частка солідарної системи і більша буде частка накопичувальної. Якщо в солідарній системі пенсії розподіляються як подарунок держави, а пенсійний збір – як податок, який відбирають, то в накопичувальній системі ви самі собі накопичуєте», – зазначив експерт.

Він вважає, що громадяни мають розуміти, як держава планує зробити накопичувальну систему, щоб вони могли спокійно накопичувати, і чому солідарна система буде зменшуватися.

«Сенс солідарної системи в усьому світі з моменту її створення полягав у тому, щоб врятувати громадян від злиднів і абсолютної бідності. А накопичувальна система якраз дозволяє «запастись жирком». І поєднання її дає забезпечення для достойної старості. Якщо би це було сказано громадянам, якщо би накопичувальна система не планувалася тільки для громадян до 35 років, а кожен міг би почати накопичувати, то відношення до того, що сталося, було би дещо іншим. А так вам спочатку показали, можливо, найгірший кусочок цієї реформи, той, який дійсно ущемляє інтереси громадян. Хоча треба визнати, що в результаті критики він став м’якшим», – сказав Пасхавер.

Він вважає, що громадянам не показали всієї картини: «Це як водити людей дивитися на те, як будується котлован і говорити: «Ось тут ви будете жити». Зрозуміло, народ не хоче жити в котловані».

На думку експерта, ефект від накопичувальної системи можна було б отримати зразу – наприклад, років через п’ять, якщо би людям сьогодні дозволили по ній працювати. А так реально відчують результат від цієї реформи вже наступні покоління пенсіонерів – якщо не підкоригують ідеї про те, що накопичувальна система діє лише для осіб, молодших 35 років.

За матеріалами:
zik.ua
www.ukrinform.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар