середу, 13 липня 2011 р.

пенсійна реформа: виклики часу


За матеріалами конференції:
 “Роль засобів масової інформації у підвищенні
 фінансової грамотності населення: суть пенсійної реформи
без політичного популізму”.
6 липня 2011 року

Для чого українцям пенсійна реформа та для кого вона розрахована? 
Говорячи про пенсійну реформу, ми сперечаємось про пенсійний вік, максимальний та мінімальний розмір пенсійних виплат, зводячи її лише до однієї частини  - реформи солідарної системи. Сьогоднішня солідарна система України дісталась нам у спадок із радянських часів, проте зберегти її в ринковій економіці неможливо. Чи живуть пенсіонери добре?
З точки зори пенсіонерів, більшість живуть у злиднях, не маючи достатньо коштів на покриття основних життєвих потреб. Змінити це може лише пенсійна реформа.
Ще однією, не менш важливою, причиною є демографічна ситуація в Україні. Сьогодні 1 працюючий отримує майже  1 пенсіонера. Відповідно, щоб зберегти пенсійні виплати пенсіонерам на тому рівні, якому вони є зараз, потрібно втричі збільшити податки.
Чи є українська дійсність (зарплати в конвертах, дефіцит ПФУ) головною причиною пенсійної реформи?  А як же тоді такі розвинені країни як Великобританія, США, Франція, які провадять пенсійні реформи?
Кожна цивілізована держава повинна піклуватись про своїх громадян. Пенсійна реформа – це обовязок держави, який вона повинна виконувати, щоб не було злиднів.

Як реформувати пенсійну систему України?
Насамперед, необхідно робити адресне накопичення. Держава зі свого боку повинна забезпечити умови та контроль. Накопичувальний рівень дасть більший розмір пенсій (65 – 70 % рівня доходу особи до виходу на пенсію) та зменшить важливість солідарної системи як основного джерела доходу пенсіонерів.
У 2004 році почав працювати третій рівень пенсійної системи – недержавне пенсійне забезпечення, який стартував перед другим рівнем (обовязкове державне накопичення) для перевірки комерційними коштами технологій та отримання спеціалістів для другого рівня. Досвід технологій та наявність спеціалістів забезпечують надійність функціонування системи.

Що таке українська модель НПЗ ?
Українська модель НПЗ – одна із найкращих у світі у своїй конструкції та одна із найнадійніших, свідченням цього є те, що НПФ в Україні пережили кризу 2008-2010 років та зберегли гроші від інфляції.
Вся система НПЗ побудована так, що учасник у ній є найголовнішим субєктом. Саме він визначає розмір та періодичність відрахувань до фонду, час виходу на пенсію (в межах 10 років до та 10 років після офіційного державного пенсійного віку), вид та спосіб пенсійних виплат, до нього не застосовуються штрафні санкції при недотриманні умов договору.

Працівники Мас-медіа як учасники пенсійної реформи (як можуть себе забезпечити фрілансери і блогери пенсією?)
Фрілансер - це працівник, який не має формального господаря. Він працює на різні компанії або різних замовників. Сьогодні держава визнає законною добровільну незайнятість громадян. Дизайнери, програмісти, копірайтери, перекладачі та багато інших, більшою чи меншою мірою творчі професії прагнуть до незалежності від конкретного роботодавця, працюючи без трудових книжок. Відповідно, в подальшому можуть розраховувати лише на особисте приватне пенсійне забезпечення.
Подібною ситуація є і для заробітчан. Свідомо відмовляючись від участі в обовязковому державному пенсійному страхуванні, позбавляють себе можливості претендувати на державне пенсійне забезпечення.
Єдиним джерелом доходів на пенсії для таких осіб можуть бути виплати із недержавних пенсійних фондів.



Немає коментарів:

Дописати коментар