середу, 19 вересня 2012 р.

Уроки фінансової грамотності: як правильно розпоряджатися грошима


Експерти не втомлюються прогнозувати, що друга хвиля світової фінансової кризи “накриє” нас найближчим часом. Їх слова підтверджуються “лихоманкою” єврозони, що наближаються в Україні парламентськими виборами і валютними “каруселями”. Як же зберегти чесно зароблене в такий непростий час? До Вашої уваги кілька корисних порад і відповідь на питання: як правильно розпоряджатися грошима.

gadwwm3 300x220 Уроки фінансової грамотності: як правильно розпоряджатися грошима
Що таке гроші і для чого вони потрібні, кожен з нас дізнається з самого дитинства. Але, якщо хтось так і “завмирає” в дитячому розумінні заробітку, фінансів і бюджету, то хтось вчиться і вміє розпоряджатися грошима по-дорослому. Тим не менше, і тих, і інших підстерігають зовнішні ризики і просто спокуси, хвилинні слабкості. Є багато варіантів як скоротити сімейні витрати. Розумні люди давно придумали для себе способи обмеження, які вони вибирають самі. Виберіть той, що підходить саме вам.

Серед простих і дієвих можна порекомендувати такі:
clean Уроки фінансової грамотності: як правильно розпоряджатися грошимаПравило чотирьох конвертів;
clean Уроки фінансової грамотності: як правильно розпоряджатися грошимаВедення бюджету;
clean Уроки фінансової грамотності: як правильно розпоряджатися грошимаВідкладання фіксованої частини доходу на майбутнє.

Давайте, для початку визначимося, скільки і на що вам потрібно грошей. Після отримання зарплати розподіліть її по конвертах і підпишіть кожен: кредит, комуналка, харчування і розваги, покупка одягу… Десяту частину грошей відкладіть в окремий, “недоторканний” конверт. Так ви визначите ваші постійні витрати і створите резерв для непередбачених обставин.
Облік витрат вести просто. Для цього достатньо блокнота і ручки, або таблиці Excel в комп’ютері. Можете скористатись готовими шаблонами для ведення особистого бюджету. Для тих, хто бажає користатися спеціальними програмами для ведення сімейного бюджету, рекомендую програму Family10. Безкоштовну версію програми можна завантажити звідси.
Також продумайте, які покупки вам дійсно необхідні. Новинки мобільних телефонів з’являються щороку, якщо не щомісяця. Але навряд чи щось глобально зміниться у вашому житті, якщо у вашому телефоні камера буде на пару мегапікселів потужніша. Зате гаманець стане на кілька сотень (тисяч) гривень тоншим.
personal financial plan 3 300x200 Уроки фінансової грамотності: як правильно розпоряджатися грошимаЗбираєтеся ні на чому не економити? Тоді підрахуйте, скільки грошей вам знадобиться для підтримки такого ж рівня життя, як зараз, але з урахуванням можливої ​​девальвації гривні, зростання валютних ставок та інших “неприємностей“. Наприклад, підрахуйте відсоток прибутку по гривневих депозитах при зростанні долара і зважте всі “за” і “проти” такого вкладення.
Прийняли рішення інвестувати в нерухомість, покупку автомобіля, покласти гроші на депозит? У цьому випадку правильно оцінюйте ризики і вибирайте з варіантів ті, що вам вигідніше і цікавіше. До прикладу, якщо ви здаєте в оренду житло, то слід врахувати, що час від часу в квартирі потрібно робити ремонт. Або, якщо вирішили покласти гроші на депозит у банку, пам’ятайте, що економісти радять відкривати два-три рахунки в різній валюті.
Одна з теорій свідчить, що людина може прожити на суму, рівну 70% його щомісячних витрат без шкоди для його якості життя. Тобто, 30% – це непотрібні витрати, без яких людина цілком може обійтися.
Якщо ж ця теорія не для вас, шукайте нові способи заробітку. Якщо не вдається змінити роботу на більш грошову, згадайте свої хобі або захоплення. Ви завжди зможете використати їх для додаткового отримання доходу.
Джерело  fin-guide.com

1 коментар:

  1. Я настільки вдячна Elegantloanfirm за те, що допомогла мені отримати кредит у розмірі 600 000,00 доларів США за допомогою кредитного працівника Расса Гаррі, що я вам вічно вдячний. моє життя перевернулося, мої фінанси влаштувалися, я зараз є власною справою, яку я використовую для піклування про потреби моїх сімей. Я настільки вдячний вам, містер Русс, і Бог вас благословить. Ви можете зв’язатися з ними за фінансовою допомогою електронною поштою: Elegantloanfirm@hotmail.com для отримання фінансової допомоги.

    ВідповістиВидалити