вівторок, 18 вересня 2012 р.

Учасники матимуть можливість самостійно вибрати: перерахувати кошти в НПФ або залишити свої кошти в Накопичувальному пенсійному фонді


У Мінсоцполітики відхилили ідею страховиків про те, що Накопичувальний пенсійний фонд (НПФ), діяльність якого дозволить створити другий рівень пенсійної системи, повинен бути ліквідований вже через три роки після його створення в 2014 р. Про це повідомляє видання "Комерсант-Україна".
Українська федерація страхування ще 5 липня оприлюднила свої пропозиції до проекту закону "Про визначення дати перерахування страхових внесків до накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування". Страховики запропонували, щоб вже в 2017 р. - через три роки роботи Накопичувального пенсійного фонду - всі пенсійні накопичення громадян були передані в приватні НПФ, а Накопичувальний фонд ліквідовано.

"Пропозиція ліквідувати Накопичувальний пенсійний фонд - це компроміс", - вважає генеральний директор Української федерації страхування Галина Третьякова. Спочатку взагалі розглядався варіант не створювати Накопичувальний фонд: коштів під його управлінням буде небагато, принаймні на перших порах, тому витрати на його адміністрування Пенсійним фондом будуть "з'їдати" частину керованих коштів. Оплата послуг виконавчої дирекції Пенсійного фонду з адміністрування Накопичувального фонду складе не більше 1,5% від пенсійних внесків до 2014 р. (коли планується створення фонду) з її зниженням до 0,25% - після 2020 р. Розмір оплати послуг КУА складе від 0,75% до 0,049%.
У Міністерстві цю ідею відкидають. "Питання про ліквідацію Накопичувального пенсійного фонду через три роки його роботи обговорювалося членами робочої групи з питання введення накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування в Мінсоцполітики", - говорить директор департаменту пенсійного забезпечення Мінсоцполітики Микола Шамбір. Однак в концепції закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", прийнятого в липні 2003 р., визначено, що робота Накопичувального фонду не обмежена в часі, хоча застрахована особа зберігає право вибору. "Через два роки після введення другого рівня системи пенсійного страхування його учасники матимуть можливість самостійно вибрати: перерахувати кошти в НПФ або залишити свої кошти в Накопичувальному пенсійному фонді", - стверджує Шамбір.
Крім того, Українська федерація страхування запропонувала дозволити українцям змінювати НПФ кожен рік. "В пропозиції Мінсоцполітики і в чинному законі таке право у застрахованої особи є тільки один раз в два роки, що істотно обмежує її права", - наголошують в асоціації. Крім того, страховики виступають за посилення вимог до компаній, які будуть керувати пенсійними накопиченнями. Вони пропонують відхилити поправку Мінсоцполітики про зниження вимог до власного капіталу КУА з 25 млн грн до 25 мінімальних заробітних плат (зараз це 27,55 тис. грн) на день подання заяви про отримання ліцензії на надання послуг у накопичувальної системи пенсійного страхування. "Лайфові страховики зацікавлені в тому, щоб другий рівень пенсійного реформи заробив як можна швидше: рано чи пізно клієнти прийдуть до них, щоб отримувати довічні ануїтети", - пояснила Третьякова.
Джерело www.rbc.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар