понеділок, 25 липня 2011 р.

Церква дбає про майбутнє усіх вірних



Церква з давніх часів дбає про майбутнє своїх вірних. Будучи інтегрованою в структуру соціуму, приймає безпосередню участь у вирішенні назрілих суспільних проблем. З Відновленням Україною державного суверенітету започатковано нову віху в історії соціального служіння конфесій. Церква отримала можливість стати не уявним, не декларованим, а реальним дієвим суб’єктом суспільного життя.

Сьогодні, Церква, докладає зусиль до розв’язування різних проблем соціально незахищених верств населення: облаштування пунктів безкоштовного харчування нужденних; забезпечення медичними послугами та лікуванням малозабезпечених; організовує літній відпочинок дітей з бідних сімей, дітей-сиріт та дітей-інвалідів; допомагають школам, будинкам-інтернатам, медичним закладам; створює при храмах і монастирях дитячі будинки, школи-сиротинці; займаються духовною опікою громадян, які перебувають у виправних закладах, та безліч інших благодійних справ. Серед цих різних справ вирізняється недержавний пенсійний фонд «Покрова», який створений церквою для доброго матеріального майбутнього, забезпечення усіх вірних.



Церква апробує нові форми соціального служіння.

З 1 вересня 2008 року в Україні офіційно розпочав діяти недержавний церковний пенсійний фонд “Покрова”, заснований УГКЦ в особі Блаженішого Любомира (Гузара). Завдання фонду -- забезпечити гідну пенсію священнослужителям і мирянам, але не тільки греко-католицької церкви але і інших тому фонд є відкритого типу. Загалом учасниками можуть стати усі бажаючі громадяни України. В умовах сучасного розвитку економіки та соціальних послуг, окрім прямого завдання НПФ «Покрова» – виконує ще одну важливу функцію – навчає основам фінансової грамотності населення.

Для чого нам фінансова грамотність?

В Україні згідно пенсійної реформи про пенсію потрібно дбати на трьох рівнях. Перший рівень солідарна система, другий- загальнообов’язкове державне пенсійне накопичення, третій – недержавне пенсійне забезпечення. Вже сьогодні, деякі молоді люди, вважають за необхідне дбати про свій пасивний дохід. Але більшість людей думають: «Я ще молода мені до пенсії далеко» - навiщо їй замислюватися над розмiрами майбутнiх пенсiйних виплат? Але досвід поколінь свiдчить про інше, згадайте своїх прабатьків, до всього потрiбно готуватися заздалегiдь. З прикладу видно, якщо ти мрiєш вступити до вищого навчального закладу, рiк-два потрiбно ретельно вивчати предмети вступних iспитiв. Як не дивно це звучить, але готуватися потрiбно i до старостi.

Недержавне пенсійне забезпечення - передбачає накопичення кожною особою індивідуально, персоніфіковано, добровільно, - грошей, що при досягненні пенсійного віку виплачується учаснику. Перевагою системи, недержавного пенсiйного забезпечення, є контроль, де кожен з учасників може в любий момент контролюлва свої гроші. Отже відкритість фонду полягає не тільки в його участі а і отриманні інформації по діяльності. Сама пенсійна програма є лояльною, що означає досягнення найвищого рівня сервісу обслуговуючих компаній – це не лімітовані внески, зміна суми внеску, або тимчасова зупинка внесків, без штрафних санкцій, щоденний перерахунок активів, що дає більший і менш ризиковий дохід ніж в банку, вихід на пенсію на 10 років раніше або пізніше від державного пенсійного віку, податкові пільги та багато іншого. Тому, регулярнi або нерегулярні внески у молодому вiцi дають в результатi суттєвi пенсiйнi заощадження.

Важливим є і те, що деякі люди працюють без трудової книжки, без сплати податків та пенсійних внесків. Це не тільки заробітчани а і люди які працюють по домовленості або отримують зарплату в конверті не замислюючись над своєю майбутньою пенсією, працюють без оформлення своїх трудових відносин із роботодавцем. Таким чином, такі громадяни так чи інакше ухиляються від сплати до Пенсійного фонду. Повністю всі податки і внески сплачують лише працівники бюджетної сфери і працівники великих промислових компаній і підприємств з іноземними інвестиціями. Таким людям буде тяжко після 60 років так як не буде за що жити.

Що зробила УГКЦ?

Сьогодні, Українська Греко-Католицька Церква, дає змогу людям подбати про свою достойну старість та й про своє майбутнє загалом, добровільно відраховуючи внески у недержавний пенсійний фонд «Покрова». Церква за своєю природою відрізняється від інших соціально–допомогових установ. ЇЇ допомога - це співпраця добровільна, взаємодія членів церкви в питаннях соціальної допомоги є природною для християн. Сьогодні, у Церкві є внутрішня потреба допомогти тим людям, які поруч і чуються незахищеними державою при настанні пенсійного віку.

Церква служить суспільству так, як цього вимагає наша християнська совість. В умовах України священики в більшості випадків «не мають стажу», тому, що не платять нічого в пенсійний фонд. А що робити, якщо священик втратить працездатність? Він стає нікому не потрібний, і беззахисний. Держава не бере на себе відповідальності щодо утримання священника по різних причинах. Не може облікувати щоденні прибутки духовенства. Ці доходи не можливо адекватним способом облікувати. Держава усувається від підтримки церкви, а священики на неї не розраховують.

Об'єктивна необхідність в утриманні незабезпечених членів суспільства існувала з давніх часів. Протягом століть цю функцію виконували церква, благодійні організації, організації громадського піклування, товариства взаємодопомоги та ін. Так і сьогодні, однією з найважливіших таких структур, яка виконує функцію доброго скерування вірних для належного гарантування достойної старості - виконує УГКЦ створивши НПФ «Покрова».

Автор: Мар’яна Бойчук
Джерело: vsipokrovalviv.blogspot.com

Немає коментарів:

Дописати коментар